De vele verzuimvoordelen van een eigen arbodienst

 

Datum: 18 september en 12 december 2024
Duur: 09.30 – 17.00 uur
Docent: Gaston Merckelbagh
Locatie: Landgoed Zonnestraal, Hilversum
Investering: €425,- ex. btw
Soort opleiding: Workshop
Aantal deelnemers: 15 (per datum)

 

Over deze workshop

We leven in een tijd dat organisaties op het gebied van verzuim, arbeidsongeschiktheid en duurzame inzetbaarheid steeds meer vanuit hun eigen behoefte redeneren en handelen. De groeiende interesse in een eigen arbodienst of uitvoeringsorganisatie is hier een interessante uiting van. Het gaat om ambitieuze bedrijfsactiviteiten, compleet met extern toezicht op de kwaliteit en natuurlijk conform het Certificatieschema Arbodiensten. Kortom, een serieuze trend waar je als beleidsmaker, riskconsultant, HR-professional of eigenaar van een assurantiebemiddelingsbedrijf of accountancyorganisatie op zijn minst van op de hoogte moet zijn. Of, liever nog: álles van moet weten, zodat je kunt overwegen of een eigen arbodienst wellicht ook iets is voor jouw organisatie.


Dit gaan we doen

  • Gedurende deze dag nemen we je op interactieve wijze mee in alle mogelijke rollen en verantwoordelijkheden van een eigen arbodienst.
  • We bespreken verschillende opties voor het vormgegeven van zo’n entiteit, en de uiteenlopende aspecten en do’s en don’ts waar je rekening mee moet houden.
  • Hierbij komen ook actuele vraagstukken zoals taakdelegatie, het tekort aan bedrijfsartsen, privacy en het verbinden van preventie en curatie aan de orde.
  • Verder bespreken we de relevante wetgeving, zoals bepalingen in het Burgerlijk Wetboek, de Wet verbetering poortwachter, de AVG en de Arbowet.
  • We verkennen wat een kwaliteitsmanagementsysteem inhoudt en wat de relatie is met de kwaliteitsnormen ISO 9001, ISO 27001, NEN 7510 en de Certificatieregeling Arbodiensten.


Dit levert het je op

  • Na afloop beschik je over praktische handvatten om de voor- en nadelen van het realiseren van een eigen arbodienst te overwegen. Zo kun je hier een volledige business case voor opstellen.
  • Je bent gekneed in alle praktische aspecten die bij het realiseren van een eigen arbodienst komen kijken.
  • Je weet welke modellen er zijn voor het binnen zo’n eigen organisatie inrichten van een effectieve verzuimaanpak. En hoe je kunt waarborgen dat iedere medewerker op onafhankelijke wijze, zonder oordeel en binnen de regels voor privacy en beroepsgeheim wordt begeleid.


Over Gaston Merckelbagh

Gaston Merckelbagh (51) is een echte kwartiermaker. Hij houdt van beweging creëren, van bouwen en ontwikkelen. Hij studeerde bedrijfskunde, werkte bij verzekeraars en assuradeurs, zette start ups op en ontwikkelde innovatieve producten op het gebied van sociale zekerheid. Uiteindelijk landde hij vooraan in de procesketen, bij de dienstverlening. De afgelopen jaren heeft hij zo’n twaalf gecertificeerde arbodiensten opgezet. Zijn brede ervaring helpt hem verbinding te realiseren met alle spelers in het werkveld. Hij kent hun wereld en kan zich in hun perspectief verplaatsen.

Daarnaast is Gaston voorzitter van het Register Specialistisch Casemanagement (RSC). Dit beroepsregister voor casemanagers en riskmanagers sociale zekerheid telt op dit moment ruim 2.300 deelnemers. De beroepsgroep is hiermee de grootste binnen de Nederlandse sociale zekerheid.

Gaston in 3 punten:

  • Studieverleden: bedrijfskunde, diverse Wft-opleidingen, regie op verzuim en als specialisatie de Post Bachelor Risk Management Sociale Zekerheid.
  • Ervaring: ABN Amro, a.s.r., Aegon, VSZ, Robidus en EVI Facilities.
  • Nu actief als: ondernemer in het speelveld van sociale zekerheid, mede-eigenaar peopleFIX, eigenaar van het Landelijk Instituut Sociale Zekerheid en RSC-voorzitter.

 

Schrijf je in!